Kilpailu on päättynyt. Kiitos kaikille osallistujille!

Kilpailutehtävät

Tietoa kirjoituskilpailun aihepiiristä voit hakea kirjallisuudesta (esim. NAVIS FENNICA – Suomen merenkulunhistoria I–IV) ja internetistä osoitteessa www.meriliitto.fi, jossa on linkkejä myös muille aihepiiriin liittyville nettisivustoille. Aiheiden ja otsikoiden yhteydessä on lisäksi suoria osoitteita ko. asiasta kertoville nettisivustoille. Kilpailutehtävät ovat laatineet Anne Helttunen ja Sari Noponen ÄOL:n edustajina sekä Jukka K. Pajala ja Jouko
Santala Meriliiton edustajina.

A. Kirjoita fiktiivinen teksti (novelli, kertomus, satu, runo tai laulu) jostakin seuraavista aiheista:

  1. Päivä merimiehenä / kalastajana / merentutkijana / lossin kuljettajana / majakanvartijana
  2. Ennen laivat olivat puuta ja miehet rautaa, nyt…
  3. Tällaisen laivan / veneen minä rakentaisin
  4. Sataman valot ja äänet
  5. Uponneen laivan tarina - aarretta etsimässä
  6. Kirjoita runo tai laulu seuraavien laulujen otsikoita vinkkinä ja apuna käyttäen. Otsikoi tekstisi itse.
    • Aavan meren tuolla puolen
    • Kuin joku huutais apua mereltä päin
    • Hiiuli hei!
    • Merenneitoni ja minä
    • Vapaana kuin albatrossi liitää
    • Sata rohkeaa laivaa
    • Vanha merimies muistelee

Vinkkejä runon tai laulun tekemiseen:
– Valitse mereen liittyvä väri (sininen, vihreä, turkoosi…) ja kirjoita väristä runo. Poimi valitsemastasi laulusta elementtejä runoosi mukaan. Otsikoi.
– Meri myrskyää. Kuvaile sen voimaa ja kuvittele lentäväsi aaltojen armoilla.
– Kuvittele olevasi laiva oikealla tai elämän merellä. Minne olet matkalla?
– Haaveile unelmiesi maasta meren takana. Kuka odottaa sinua siellä?
– Olet haaksirikkoutunut Robinson Crusoe autiolla saarella. Laiva tulee. Kirjoita pelastumisen tunteesta tai kutsu pelastajalle.
– Kerro elämästä laivassa laivapoikana, merimiehenä tai vaikka laivakissana tai -koirana.
– Kirjoita merirosvolaulu.

Linkkivinkki: www.edu.fi/projektit/tammi/vesi/index.htm

B. Kirjoita asiateksti tai essee jostakusta seuraavista otsikoista tai otsikoi aihe itse:

  1. ”Laiva on lastattu…”
    Suomi tarvitsee merikuljetuksia! Mitä kaikkea laivoilla kuljetetaan Suomeen ja Suomesta? Millaisilla laivoilla? Matkustaja-autolautat kuljettavat matkustajia ja tavaraa. Mitä satamassa tapahtuu; miten ja millaisilla laitteilla laivoja lastataan ja puretaan? Voit myös haastatella jotakuta merenkulun ammattilaista tai alaa tuntevaa ja laatia haastattelusta kirjoitelman.
    Linkkivinkki: www.fma.fiwww.satamaliitto.fiwww.satamaoperaattorit.fiwww.varustamoyhdistys.fi www.kalmarindustries.com

  2. Suomen telakoilta maailman merille
    Suomen telakoilla rakennetaan erilaisia aluksia loistoristeilijöistä sotalaivoihin ja jäänmurtajista öljynporauslauttoihin. Lisäksi suomalaiset ovat mainioita veneenrakentajia. Laivanrakennus tarvitsee telakoiden lisäksi koko suomalaisen
    meriteollisuuden työpanosta; suunnittelua, koneiden ja laitteiden valmistamista,
    hyttien rakentamista ja muuta sisustamista jne. Tutustu nettisivuilla ja kirjojen avulla suomalaiseen laivanrakentamiseen ja esittele sitä tai jotain sen osa-aluetta omin sanoin.
    Linkkivinkki: www.meriteollisuus.fiwww.finnboat.fi

  3. Jäänmurtajan matkassa
    Kerro jäänmurtajien tehtävästä ja niiden merkityksestä Suomelle. Talvi ja jääolosuhteet ovat myös merkittäviä merentutkimuksen kohteita. Kuinka tutkimus sekä uusi teknologia auttavat talvimerenkulun hoitamista? Mitä jäänmurtajilla
    tehdään kesällä ja mitä niillä mielestäsi voitaisiin tehdä?
    Linkkivinkki: www.baltice.orgwww.finstaship.fi

  4. Meri kirjallisuuden ja taiteiden innoittajana
    Meri ja merenkulkijat, laivat, satamat, majakat, myrskyt… Kerro jostain teoksesta tai teoksista. Mikä niissä on tehnyt vaikutuksen? Onko jossain meriaiheisessa kirjassa tai elokuvassa ollut mieleen jäänyt todellinen tai fiktiivinen persoona tai hahmo? Miksi uskot aihepiirin innoittavan kirjailijoita ja taiteilijoita? Onko
    annettu kuva mielestäsi realistinen, romanttinen, valheellinen, symbolinen…?

C. Kirjoita mielipideteksti jostain seuraavista aiheista ja otsikoi se itse:

  1. Minustako merialojen ammattilainen?
    Onko suvussasi tai tuttaviesi joukossa merialojen ammattilaisia; merenkulkijoita, laivastossa palvelleita, kalastajia, laivanrakentajia…? Oletko itse haaveillut urasta kauppalaivan komentosillalla, telakan piirustuspöydän ääressä, merentutkijana …tai vaikka laivanvarustajana? Mikä merellisissä ammatissa kiehtoo, mikä mahdollisesti epäilyttää? Millainen voisi olla tulevaisuuden työpäiväsi? Voivatko naiset pärjätä merellisissä ammateissa?
    Linkkivinkki: www.meriliitto.fi

  2. Puhdas Itämeri - haaveko vain?
    Mikä Itämerta saastuttaa ja kuinka se näkyy? Puolusta meren elämää saastumista vastaan. Miten meidän tulisi suojella merta? Kerro niistä asioista, mitä on jo tehty, ja niistä ongelmista, jotka pitäisi voittaa. Miten me itse voimme vaikuttaa, jotta meriä voitaisiin hyödyntää ja suojella tasapainoisesti?
    Linkkivinkki: www.itameriportaali.fiwww.merentutkimuslaitos. fiwww.puhdasitameri.fi/levaongelma.html

  3. Merelliset aiheet tiedotusvälineissä
    Seuraa 1–2 viikon ajan uutisointia mereen suorasti tai epäsuorasti liittyvistä aiheista 7-päiväisestä sanomalehdestä ja tv:stä. Aiheita voivat olla esimerkiksi merikuljetukset ja kauppalaivat, satamat, telakat, veneet ja veneily, meriturvallisuus ja -onnettomuudet, laivasto ja meripuolustus, pakolaiset merellä
    ja mertensuojelu. Ota kantaa uutisten sisältöön: Mitä uutiset painottavat; kaupallisia asioita, tekniikkaa, meriturvallisuutta, ympäristöasioita, merenkulkijoiden elämänpiiriä, toimintaa satamissa, merellisiä harrastuksia ja mitä muuta? Onko uutisointi kiinnostavaa? Mistä pitäisi kertoa? Liitä mukaan keräämäsi uutiset päivämäärineen.

  4. Mitä meri minulle merkitsee?
    Kerro mielipiteistäsi, jotka liittyvät merelliseen harrastukseesi, merimatkaan tai muihin kokemuksiisi merellä, merelliseen luontoon ja eläimistöön, kesäpaikkaanne meren tai järven rannalla tai muuhun merelliseen aiheeseen. Kirjoitelmasi voi olla myös blogimuotoinen tai vaikka ote loki- tai päiväkirjasta.