Köksmästare / kökschef / restaurangchef

Kökschef / Arbetsuppgifter och arbetsplatser

Ansvarar för arbetet i köket. Planerar och leder arbetet i köket samt ansvarar för restaurangkökets inköp. Till uppgifterna hör att skaffa matvaror, kostnadsberäkning, uppläggning av lagerförrådet samt att övervaka och fungera söm arbetsledare för kökpersonalen. Som förman väljer kökschefen ny personal till köket, introducerar och instruerar personalen i arbetet och fungerar som kontaktlänk mellan arbetstagare och ledning.

Utbildning

Yrkeshögskoleexamen inom turism- och kosthållsbranchen, restonom (YH), är en lämplig utbildning. Även grundexamen inom hotell- och restaurangbranschen, med tillräcklig arbetserfarenhet och eventuell arbetsledarutbildning kan väl komma i fråga. Svenskspråkig yrkeshögskoleutbildning ordnas av bl.a. Vasa yrkeshögskola, Ålands yrkeshögskola, Arcada – Nylands svenska yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Sydväst.