Talousesimies / stuertti

Talousesimies/stuertti / Työtehtävät ja työpaikat

Stuertti toimii laivan talousesimiehenä, jolloin tehtäviin kuuluu keittiöhenkilökunnan perehdyttäminen ja opastaminen. Keittiön esimiehenä hän suunnittelee ruokalistat ja ruokaohjeet ja vastaa raaka-aineiden ja laitteiden hankinnasta laivalle. Hän suunnittelee ja valvoo yleensä keittiötyön sujuvuutta. Suurissa laivoissa tehtävät painottuvat pääasiassa suunnittelu-, hankinta- ja valvontatehtäviin, jolloin kokki-stuerttia kutsutaan talousesimieheksi.

Koulutus

Ruokatalouteen erikoistuneissa oppilaitoksissa (Rauma, Kotka, Maarianhamina) suoritettu ruokapalvelun perustutkinto tai oppisopimuksella suoritettu ruokapalvelun perustutkinto. Työnjohtotehtäviin antaa valmiuksia laivatalouteen erikoistuneissa oppilaitoksissa suoritettu talousesimiehen opintolinja tai hotelli- ja ravintolaoppilaitoksissa suoritettu työnjohdollinen jatkolinja. Lisäksi vaaditaan merenkulkualan edellyttämä turvallisuuskoulutus.